Maria João Pires, piano

Vaig néixer el 23 de juliol de 1944 a Lisboa. Amb tan sols 4 anys, vaig realitzar el meu primer concert en públic; després, vaig iniciar els estudis de música i piano amb Camps Coelho i Francine Benoît, continuant-los més tard a Alemanya amb Rosl Schmid i Karl Engel. A més dels concerts, he enregistrat per a la discogràfica Erato i Deutsche Grammophon durant quinze i vint anys.

Des de la dècada de 1970, m’he dedicat a reflectir la influència de l’art en la vida, la comunitat i l’educació, tractant de descobrir noves maneres d’establir aquesta forma de pensar en societat. He intentat cercar noves vies respectant el desenvolupament d’individus i cultures per fomentar l’intercanvi d’idees.

El 1999, vaig crear a Portugal el Centre Belgais, dedicat a l’estudi de les arts, on ofereixo regularment tallers interdisciplinaris per a músics professionals i amants de la música. A la sala de concerts del centre s’hi realitzen concerts i enregistraments amb freqüència; en el futur, aquestes es compartiran amb la comunitat digital internacional.

Fa sis anys, vaig iniciar dos projectes complementaris a Bèlgica: els “Cors Partitura”, un projecte que crea i desenvolupa cors per a nens d’entorns desafavorits i els “Tallers Partitura”. Tots aquests projectes tenen com a objectiu crear una dinàmica altruista entre artistes de diferents generacions, proposant una alternativa a un món massa centrat en la competitivitat. Aquests projectes, tallers i filosofia ja s’estan difonent per tot arreu.

Maria João Pires, piano

Lilit Grigoryan, piano

Vaig néixer a Armènia, en una família on la música sempre ha estat present.

Vaig ser molt afortunada de poder tenir grans professors de piano; van jugar un paper molt important i profund en la meva vida i desenvolupament musical. M’agradaria agrair a: Arkuhi Harutyunyan, els professors Sergey Sarajyan i Matthias Kirschnereit i a la meva darrera mestra, Maria João Pires. Em sento inspirada i afortunada de poder seguir mantenint una relació musical i d’amistat amb Maria João, de col·laborar amb ella, compartir escenari i treballar en els seus projectes.

He estat vivint a Alemanya, Bèlgica i ara Portugal. He visitat i tocat a 27 països. Cada lloc nou, persones i experiències noves representen una gran font d’inspiració per a mi i per a les meves interpretacions musicals.

Per a mi, el Festival Days of Wisdom és una invitació dirigida a tothom per a deixar a una banda les nostres vides quotidianes i els nostres problemes i, trobar l’espai i la calma per a poder contemplar, reflexionar, connectar i estar presents a les parets del magnífic Monestir de Cervià de Ter.

Lilit Grigoryan, piano

Jiana Peng, piano

Vaig néixer a  Sichuan (Xina) i vaig començar a estudiar piano als set anys. He viscut als Estats Units durant més de sis anys, on vaig obtenir la meva llicenciatura i màster a l’Institut de música de Cleveland, sota la direcció d’Antonio Pompa-Baldi i Haesun Paik. Actualment, estic cursant la diplomatura en interpretació al Conservatori d’Oberlin (Ohio) amb Stanislav Ioudenitch.

Sóc una gran devota de la música de cambra i també ajudo a produir concerts que combinen dansa, coral i teatre, en els quals participen integrants de generacions i cultures diferents. També participo en la promoció de la música contemporània.

Maria João Pires sempre ha estat el meu ídol musical coincidint amb la seva visió artística i filosòfica. L’Associació Movimiento Partitura, que fou fundada per Maria João Pires, té com a objectiu principal unir totes les generacions de músics i trobar altres vides d’expressar l’art. Crec que el Festival Days of Wisdom és similar; es convidarà al públic a submergir-se en un espai aïllat, on la música crearà una relació íntima entre tots i on les músiques podran compartir altruistament les seves idees artístiques i proposar una alternativa a la nostra societat, que es distreu sovint amb allò comercial i se centra només en la competitivitat.

Jiana Peng, piano

Talar Derkmanjian, soprano

Nativa d’Alep i de pares armenis, vaig descobrir una passió pel cant a l’escola i vaig trobar el que fou el meu primer professor de cant, Arax Tchekidjian, el qual em va fer descobrir el món de l’òpera i cant clàssic i a més, em donà forces per a realitzar la carrera de cant líric.

Vaig iniciar els meus estudis al High Institut of Music de Damasc; més tard, vaig seguir la meva formació al Conservatori de Maastricht i a l’Escola Normal de Música Alfred Cortot de París, així com a l’Òpera Studio del Teatre Reial La Monnaie de Brussel·les i a la Chapelle Musicale Reine Elisabeth amb el baríton José Van Dam, amb el qual vaig tenir l’honor de compartir escenari en diverses ocasions. El meu repertori inclou música sacra, lied i òpera. Des de la meva infància, em sento atreta per la interpretació de papers, però a mesura que passa el temps, també vaig veient que em sento igual d’atreta per la música sacra i el lied.

Tinc la sort de poder compartir amb Maria João Pires el meu interès envers la música de Komitas Vardaèt, amb la qual experimento les meves arrels culturals. Em sento profundament feliç de poder participar en aquesta primera edició del Festival a Cervià de Ter, on crec que la creativitat estarà protegida dins d’un espai en el qual la història és el centre d’atenció.

Talar Derkmanjian, soprano